Ίων Ανδρουτσόπουλος

This page in English
 
> Αρχική
Επικοινωνία και Συχνές Ερωτήσεις
Δημοσιεύσεις
'Εργα
Διδασκαλία
Φοιτητές
 
Ομάδα
Εργαστήριο
Τμήμα
ΟΠΑ
 

Αρχική σελίδα

Φωτογραφία του Ίωνα με ένα ρομπότ. Καλωσορίσατε στις ιστοσελίδες μου. Είμαι Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ). Είμαι επίσης πρόεδρος του Τμήματος, ιδρυτής και συν-επικεφαλής της Ομάδας Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας του ΟΠΑ και διευθυντής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Πληροφοριών του ΟΠΑ. Είμαι επίσης Συνεργαζόμενος Ερευνητής της Μονάδας Ψηφιακής Επιμέλειας και της Ερευνητικής Μονάδας "Αρχιμήδης" του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά". Πριν έρθω στο ΟΠΑ, εργάστηκα στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και στο σημερινό Κέντρο Γλωσσικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Macquarie στο Σίδνεϊ. Είμαι διδάκτορας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και απόφοιτος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Η ειδικότητά μου είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, ιδιαίτερα η Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας (ΕΦΓ). Τα τρέχοντα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα θέματα:

  • μηχανική μάθηση στην ΕΦΓ, ιδιαίτερα βαθιά μάθηση και μεγάλα γλωσσικά μοντέλα,
  • συστήματα ερωταποκρίσεων, παραγωγή αποκρίσεων υποβοηθούμενη από ανάκτηση πληροφοριών, συλλογιστική πολλαπλών βημάτων για συλλογές εγγράφων,
  • διαλογικά συστήματα, ιδιαίτερα η μεταφορά τους σε νέες γλώσσες και νέους γνωστικούς τομείς,
  • αναγνώριση συναισθημάτων από κείμενα και ομιλία,
  • βελτίωση διαδικτυακών συζητήσεων, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού και της διαχείρισης τοξικών αναρτήσεων και παραπληροφόρησης, καθώς και της χρήσης μεγάλων γλωσσικών μοντέλων ως συντονιστών,
  • παραγωγή κειμένων από εικόνες, κυρίως παραγωγή διαγνωστικών ετικετών και διαγνωστικών γνωματεύσεων από ιατρικές εικόνες,
  • ΕΦΓ για βιοϊατρικά, νομικά, χρηματο-οικονομικά δεδομένα, καθώς και ΕΦΓ στις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες,
  • εργαλεία ΕΦΓ για τα Ελληνικά.

Έλαβα το Βραβείο Εξαιρετικής Επίδοσης στην (προπτυχιακή) Διδασκαλία του ΟΠΑ, για τα ακαδημαϊκά έτη 2017-18 και 2021-22. Έλαβα επίσης το Βραβείο Εξαιρετικής Επίδοσης στη Διδασκαλία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών "Επιστήμη των Υπολογιστών", για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22.

Η ομάδα μου κατέκτησε τη 2η θέση στην αναγνώριση εννοιών (concept detection) και την 4η θέση στην παραγωγή περιγραφών εικόνων (caption prediction) στον διαγωνισμό ImageCLEFmed Caption 2024. Κατακτήσαμε την 1η θέση στην αναγνώριση εννοιών και την 3η θέση στην παραγωγή περιγραφών εικόνων στον διαγωνισμό ImageCLEFmed Caption 2023 (δείτε και αυτή την ανακοίνωση του ΟΠΑ). Κατακτήσαμε επίσης την 1η θέση στην αναγνώριση εννοιών και τη 2η θέση στην παραγωγή περιγραφών εικόνων στους διαγωνισμούς ImageCLEFmed Caption 2021 και ImageCLEFmed Caption 2022. Τα συστήματά μας κατετάγησαν επίσης στις θέσεις 1, 2, 3 και 5 μεταξύ περίπου 60 συστημάτων στον διαγωνισμό ImageCLEFmed Caption 2019, καθώς και στις θέσεις 1, 2, 6 μεταξύ 49 συστημάτων του ImageCLEFmed Caption 2020 (δείτε και αυτή την ανακοίνωση του ΟΠΑ). Η ομάδα μου έλαβε επίσης βραβείο στον διαγωνισμό BioASQ του 2018, όπου πρώτευσε σε τρεις από τις πέντε δέσμες αξιολόγησης ανάκτησης εγγράφων και σε όλες τις (πέντε) δέσμες αξιολόγησης ανάκτησης αποσπασμάτων. Λάβαμε άλλο ένα βραβείο στον διαγωνισμό BioASQ του 2019, όπου η ομάδα μας πρώτευσε στις τέσσερις δέσμες αξιολόγησης ανάκτησης εγγράφων και αποσπασμάτων στις οποίες διαγωνιστήκαμε. Λάβαμε επίσης βραβείο στον διαγωνισμό BioASQ του 2020, επειδή η ομάδα μας κατετάγη στις κορυφαίες 2 θέσεις σε 4 από τις 5 δέσμες αξιολόγησης ανάκτησης εγγράφων και στην 1η θέση σε 4 από τις 5 δέσμες αξιολόγησης ανάκτησης αποσπασμάτων εγγράφων.

Συνδριοργανώνω το 2nd Athens Natural Language Processing Summer School (AthNLP 2024). Συνδιοργάνωσα το 3rd Workshop on Natural Legal Language Processing (NLLP 2021) στο EMNLP 2021, τον διαγωνισμό SemEval Toxic Spans Detection (2021), το 11ο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΣΕΤΝ 2020), το 2nd Workshop on Natural Legal Language Processing (NLLP 2020) στο KDD 2020, το 1st Athens Natural Language Processing Summer School (AthNLP 2019), το συνέδριο EACL 2009 στην Αθήνα, καθώς και τους διαγωνισμούς Large Scale Hierarchical Text Classification (το LSHTC3 ήταν το ECML/PKDD 2012 Discovery Challenge), BioASQ και SemEval Aspect-Based Sentiment Analysis (2014, 2015, 2016).

Οι περισσότερες δημοσιεύσεις μου διατίθενται ηλεκτρονικά, μερικές μαζί με συνοδευτικό λογισμικό και σύνολα δεδομένων. Οι ιστοσελίδες μου περιέχουν επίσης πληροφορίες για τα ερευνητικά έργα στα οποία συμμετέχω, τα μαθήματα που διδάσκω, τις εργασίες φοιτητών που έχω επιβλέψει ή προτείνω και τρόπους επικοινωνίας μαζί μου. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για εμένα στο βιογραφικό μου σημείωμα (στα Ελληνικά και τα Αγγλικά).


Τελευταία ενημέρωση: 21 Αυγούστου 2024.